S’ha participat en mercats, conferències, xarrades i activitats en les escoles del Bisbat d’Urgell
La gestió inadequada dels residus està provocant la contaminació atmosfèrica, del sól i l’aigua. Aquesta gestió té un gran impacte en el canvi climàtic provocant una gran quantitat de gasos hivernacle perjudicials per a la salut i afectant el desenvolupament econòmic.
Per aquest motiu, del 19 al 27 de novembre, Nougrapats EI va celebrar activament la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR 2022), la campanya més gran de sensibilització sobre aquest tema a Europa. Una iniciativa que anima a tota la ciutadania europea a dur a terme accions per conscienciar sobre la importància d’optar pel consum responsable i potenciar així la reducció de residus.
Conferència a Guissona
En el marc de la setmana europea de la prevenció de residus, es va celebrar una conferència per atansar el projecte moda re a la població de Guissona, amb una participació d’unes 40 persones. La conferència a càrrec d’en Josep Casanova, director de Càritas Urgell a Guissona va enumerar els dos objectius de les empreses de Càritas:
Millorar la qualitat del programa d’inserció laboral. En disposar de dos projectes d’inserció, ben diferenciats per col·lectius, es faciliten més i més adequats mitjans d’inserció laboral pels participants, fet que dona lloc a una millor evolució i encaix de les persones.
Continuar apostant per un canvi social, fomentant projectes d’economia social on el benefici final és doble: d’una banda, hi ha el valor humà de cada persona, i de l’altre, es promou un consum responsable, en línia amb el que la societat exigeix avui.
Un contenidor de residu tèxtil a les escoles
Grapats disposa de 99 Contenidors en 48 poblacions i durant la (EWWR 2022) Nougrapats E.I va portar 5 contenidors a les escoles de Gaspar de portolà, Institut Pere Borrell, Col·legi Claretianes Tremp, la Salle de la Seu d’Urgell i l’escola Albert Vives amb l’objectiu d’atansar i sensibilitzar els més joves.
L’operador amb una major rellevància en la recollida de residus tèxtils en l’àmbit estatal és Càritas/moda re-, que duu a terme la recollida del 41% del total (44.278 tones el 2019), molt per sobre dels següents operadors amb un 16% del total.
En aquest sentit, en l’àrea tèxtil, i activitats que realitzem durant tot l’any oferim al públic visites a la planta de recollida tèxtil i realitzem tallers educatius per explicar la importància de la reducció, reutilització i reciclatge. A més, aprofitarem per visibilitzar els diferents projectes que estem desenvolupant i la digitalització del sistema de recollida selectiva que té per finalitat, millorar la vida de les persones amb pocs recursos a través de l’entrega de roba.
En definitiva, totes les accions que es van dur a terme durant aquesta setmana tenien per objectiu informar els nostres públics sobre la normativa i el tractament del tèxtil al llarg de la seva cadena de valor, implicant així a les empreses participants de les campanyes sobre accions de reaprofitament que afavoreixen la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.