Nougrapats EI recupera més 214.000 kg de roba al bisbat d’urgell durant el primer semestre de 2022

Nougrapats EI ha recuperat 214.397 kg de roba i complements al Bisbat d’Urgell durant el primer semestre del 2022, un 18 % més que el primer semestre del 2021 en què es van recuperar 182 tones de roba. D’aquesta manera, Nougrapats EI es torna a posicionar al capdavant de la gestió i recuperació de roba i complements al Pirineu refermant així el seu compromís amb la cura de les persones i el planeta.

El projecte tèxtil de Nougrapats EI abraça un vessant social i sostenible que, sota un model d’economia circular de quàdruple impacte, aconsegueix generar llocs de feina de qualitat per a persones en situació de vulnerabilitat -econòmic-, resol necessitats de provisió de roba a per a famílies vulnerables social-, i, a la vegada, redueix la generació de residus -mediambiental-, apostant per una solució arrelada i que té impacte al territori -comunitària-.

En aquest sentit, Nougrapats E.I. gestiona més de 102 contenidors vinculats als projectes Moda re- de Càritas els quals estan distribuïts per tot el territori que pots consultar al nostre web www.grapats.com on la ciutadania pot dipositar la seva roba i complements. Un cop dipositada la roba, aquesta es recull i es porta al centre de tria i transferència de tractament tèxtil de la Seu d’Urgell.

Una vegada seleccionada la roba, el 55 % es reutilitza en el seu estat, i es canalitza per a la seva venda a les nostres Botigues de la Seu d’Urgell i Balaguer . Espais de venda moderns i competitius que trenquen l’estigma del consum de la roba usada alhora que gestionen l’entrega social a persones vulnerables. Aquesta confluència de col·lectius aconsegueix dignificar les entregues i mantenir l’anonimat de les famílies ateses, donant així el dret a escollir la roba en funció dels seus gustos i preferències (més enllà de la necessitat), i normalitzant aquesta entrega com una compra més.

D’altra banda, el 38% del material tèxtil que no es pot reutilitzar es destina per al reciclatge mitjançant l’aprofitament de fibres en la filatura de nous productes tèxtils o producció de productes per a la indústria de l’automòbil, aïllament, etc., i tansols el 7% restant és incinerat per motius de mal estat del residu , aprofitant-ho per generar energia.

Un projecte que aposta per les persones

El projecte de Nougrapats E.I., a més de reduir els residus, promou la justícia social. La proposta de valor de l’activitat és l’impuls de llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en risc d’exclusió. Persones que a partir de la seva contractació a l’empresa d’inserció, a més d’aprendre un ofici, desenvolupen una activitat de protecció i cura del planeta.

L’objectiu dels contractes d’inserció mínim 6 mesos; i prorrogable fins a 3 anys, i per tant, de les empreses d’inserció, és el d’especialitzar a les persones en una professió per accedir a un lloc de feina. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral. Així, un cop la persona fa el salt al mercat laboral ordinari, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari.

En la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible
El Grup Grapats està fermament compromes amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Té com a objectius estratègics erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes (ODS 1); promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom (ODS 8); i aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes (ODS 5). Com a objectius prioritaris té enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible (ODS 17); posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible (ODS 2); garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom (ODS 4); reduir la desigualtat en i entre els països (ODS 10); garantir modalitats de consum i producció sostenible (ODS 12); i adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest (ODS 13).